VST Connect Performer system requirements?

All topics on the VST Connect products and Studio Pass
Post Reply
User avatar
nostrami
New Member
Posts: 23
Joined: Mon Jan 26, 2015 9:48 pm
Location: Bedfordshire
Contact:

VST Connect Performer system requirements?

Post by nostrami »

Does anyone know what the System requirements are for the "VST Connect Performer" ?

I can't find them on the Steinberg site. I understand the Pro version is 64bit but does it matter when remote VST Connect Performer?

I have a remote musician with a Sony Avio VGN-AR51J series laptop which my client reckons is on Win 7 (yes I know but he is remote and not PC savvy) at 32 bit. He has a Scarlet Focusrite 3rd Gen Solo USB Audio Interface.

Would VST Connect Performer work on their system.

Would be really grateful if anyone could give any info on this.

I want to make an isolated musician suffering mental problems happy during the current period

Many Thanks,
AURORA ALX-i7-2.67k, 8 Gb RAM, Samsung 850 SSD, Win 7, Cubase Pro 9.01, Halion 6, Wavelab 9 EL, Steinberg UR22, Korg Quad 4/4, Xenyx X2222, Tannoy Reveal 501's, M-Audio Keystation 88ES, Emu 5000, Alesis MIDIVerb2 and Quadraverb, Roland J26, Rhode NT1A, Beyer DT100's.

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: VST Connect Performer system requirements?

Post by -steve- »

64bit vs 32bit is not of concern, rather the two sides should be running versions from the same series. So it should work. <--edit: oops :oops:, see below

If you haven't already, you should familiarize yourself with the Performer app. You can run it on the same machine Cubase is running on, Use the LAN button to "connect"

When I connect with collaborators who are not tech savvy, I run Teamviewer and remote control their machine to do whatever setup is necessary, including installing the Performer app.

A solid internet connection is vital, Ethernet is preferred over wifi, but wireless connections can work. Going from what you mentioned, it might be important to understand the limitations that arise when the network connection is poor, and set your collaborator's expectations accordingly.

It does not have to do with connection speed, but with the more nebulous "connection quality." If you have lots of syncing errors, and have tried whatever connections are available, a different tool, like VST Transit might be more appropriate, since it doesn't rely as much on the real-time aspect.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

User avatar
musicullum
Senior Member
Posts: 1146
Joined: Wed Dec 05, 2012 7:31 pm
Contact:

Re: VST Connect Performer system requirements?

Post by musicullum »

"You can run it on the same machine Cubase is running on" - but not concurrently (not at the same time).
For LAN connection you need two computers, one running Cubase or Nuendo with VST Connect, the other running VST Connect Performer. Connect both to your local network, then use the LAN button as steve describes in detail - thanks again for that!
musi

User avatar
musicullum
Senior Member
Posts: 1146
Joined: Wed Dec 05, 2012 7:31 pm
Contact:

Re: VST Connect Performer system requirements?

Post by musicullum »

oh and no, Performer will not run under 32 bit systems. Windows 7 is not officially supported for VST Connect Performer. While it will probably work with WIn7 64 bit nevertheless, it will not run if it is still 32 bit.
musi

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: VST Connect Performer system requirements?

Post by -steve- »

musicullum wrote:
Mon May 11, 2020 5:47 pm
oh and no, Performer will not run under 32 bit systems
Oh, sorry. Did posting, then coffee. Should have done that in reverse!
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

User avatar
nostrami
New Member
Posts: 23
Joined: Mon Jan 26, 2015 9:48 pm
Location: Bedfordshire
Contact:

Re: VST Connect Performer system requirements?

Post by nostrami »

Thank you very much everybody. I do actually have a Lan system using two pc's which I use to test on. But this info will really hopefully help me sort my fellow out.
Thanks again
AURORA ALX-i7-2.67k, 8 Gb RAM, Samsung 850 SSD, Win 7, Cubase Pro 9.01, Halion 6, Wavelab 9 EL, Steinberg UR22, Korg Quad 4/4, Xenyx X2222, Tannoy Reveal 501's, M-Audio Keystation 88ES, Emu 5000, Alesis MIDIVerb2 and Quadraverb, Roland J26, Rhode NT1A, Beyer DT100's.

dr
Member
Posts: 941
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: VST Connect Performer system requirements?

Post by dr »

..also the performer PC/mac can be pretty low spec :)

Post Reply

Return to “VST Connect”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests