Pattern play

All topics on Groove Agent
Post Reply
fatjac
New Member
Posts: 27
Joined: Thu Dec 30, 2010 1:21 pm
Contact:

Pattern play

Post by fatjac »

Hi All,

I have recently started to use Groove Agent SE 4 in Cubase 8. I have seen all of the comments on this forum regarding GA3 but I have never used it so I cannot comment.

However I have some questions regarding dragging pads (patterns) onto the project page. That works ok inasmuch as they drop onto the timeline and a midi file appears. what doesn't work though is the playback. When I try to play them there is a cacophonous noise! Every midi note in the pattern seems to trigger a different pad!

I have successfully worked out that each pad can be triggered by the midi note depicted on it but now cannot see the point of dragging the pad to the timeline. why would I need to do that and how would I then play it back without the notes a triggering different pads?

I hope that makes some sense..

Gary
Very long time user of Cubase. Started out on the Atari with Pro12...

User avatar
Matthias Quellmann
Moderator
Posts: 926
Joined: Tue Mar 01, 2011 9:44 am
Location: Hamburg, Germany
Contact:

Re: Pattern play

Post by Matthias Quellmann »

Hi Gary,

per default Groove Agent 4 is set to record the trigger notes of the pattern pads in Cubase. The advantage is that you can exchange patterns easily and you are able to automate the complexity and the intensity of the pattern in Cubase.

If you want to drag and drop the patterns in Cubase you have to press the small "B" at the bottom left corner of the pattern pad page. This way the patterns and the instrument trigger notes are separated to different MIDI ports.
Matthias Quellmann - Senior Marketing Manager
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Checkout Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook!

fatjac
New Member
Posts: 27
Joined: Thu Dec 30, 2010 1:21 pm
Contact:

Re: Pattern play

Post by fatjac »

Thanks for the reply. Yes I tried that and it works.

I am not quite sure which output is doing what though! Do I have to select a new midi channel? If I simply put another mid track with a trigger note which output would I select? GA main or pattern?

Gary
Very long time user of Cubase. Started out on the Atari with Pro12...

fatjac
New Member
Posts: 27
Joined: Thu Dec 30, 2010 1:21 pm
Contact:

Re: Pattern play

Post by fatjac »

Ok I have found it in the manual now!

I had read it but it didn't make sense the first time. Now I see it a bit better.
Very long time user of Cubase. Started out on the Atari with Pro12...

Post Reply

Return to “Groove Agent”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests